חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג-1963 (להלן: "החוק"), עוסק לרבות במיסוי זכות במקרקעין, בעת מכירתו.
מקרקעין מוגדרים בחוק כקרקע בישראל לרבות בתים, בנינים ודברים אחרים המחוברים לקרקע חיבור של קבע.
זכות במקרקעין מוגדרת בחוק כ-בעלות, חכירה העולה על 25 שנים, בין שבדין ובין שביושר, הרשאה להשתמש במקרקעין שניתן לראות בה מבחינת תכנה בעלות או חכירה לתקופה זו.
(לעניין הרשאה להשתמש במקרקעי ישראל – תהא הזכות אף אם ניתנה הרשאה לתקופה הקצרה מ-25 שנים).
מכירה לעניין זכות במקרקעין בין בתמורה ובין ללא תמורה מוגדרת בחוק ככל הענקה של זכות במקרקעין, העברתה או ויתור עליה.
החוק קבע כי הורשה, העברת זכות במקרקעין אגב גירושין, הקניית זכות במקרקעין לנאמן, אפוטרופוס, מפרק או כונס נכסים לא נחשבת כמכירה.
חוק מיסוי מקרקעין הינו טריטוריאלי והוא חל על רכישה ומכירה של זכות במקרקעין המצויים במדינת ישראל בלבד (בכלל זה גם שטחי יהודה משומרון).
החוק עוסק בהטלת שני מיסים: מס שבח ומס רכישה, כפי שיפורט כדלקמן:
חשוב לציין כי תנאי מקדים לרישום עסקה בלשכת רישום מקרקעין (טאבו) הינו מותנה באישור בדבר העדר חובות מס, כגון מס שבח, מס רכישה ומס רכוש בשל המקרקעין הנמכרים.
סעיף 6 לחוק קובע כי מס שבח מקרקעין יוטל על השבח במכירת זכות במקרקעין.
מס שבח מקרקעין הינו למעשה מס רווח הון, המוטל על מוכר הזכות במקרקעין או זכות באיגוד מקרקעין אשר אינה מהווה בידיו "מלאי עסקי".
המס מוטל במקרה שלמוכר נוצר רווח ממכירת הזכות במקרקעין. דהיינו- לא יוטל מס במקרה של הפסד. לעניין שיעורי המס והזיכויים ממנו, יראו את השבח כחלק מההכנסה החייבת במס הכנסה בשנת המס שבה נעשתה המכירה.
החוק קובע את דרך חישוב השבח, את ההוצאות המותרות בניכוי, את ההוראות לקביעת יום המכירה ושווי המכירה ואת ההוראות לקביעת יום הרכישה ושווי הרכישה.
בנוסף, קובע החוק פטורים שונים והקלות ממס.
סעיף 9(א) לחוק קובע כי במכירת זכות במקרקעין יהא הרוכש חייב במס רכישה.
מס הרכישה הנו בשיעור משווי המכירה. בנכסים שאינם מהווים דירת מגורים, שיעור המס קבוע לכל השווי ואילו בדירות שישמשו למגורים שיעור המס מדורג.
כמו כן קיימות תקנות מיסוי מקרקעין (שבח, מכירה ורכישה) (פטור ממס רכישה), התשל"ה-1974 הקובעת פטורים והקלות ממס רכישה.
מקדמה
סעיף 15(ב) לחוק קובע כי הרוכש ישלם מקדמה על חשבון מס השבח שחייב בו המוכר.
גובה המס נקבע כדלהלן:
15% מהתמורה אם יום הרכישה של הנכס הנמכר הוא עד 06/11/2001.
7.5% מהתמורה אם יום הרכישה של הנכס הנמכר הוא מיום 07/11/2001.
ברכישה מחברה שיעור המקדמה הוא תמיד 7.5% מהתמורה.
ברכישה ממי שמוכר דירות מגורים מזכה בליניאריות מוטבת בשנים 2016-2017 סכום המקדמה יהיה בגובה השומה העצמית של המוכר.
מועד תשלום המקדמה-
הרוכש חייב בהעברת סכומי המקדמה מיד לאחר ששילם מעל 40% מהתמורה למוכר וברכישה מקבלן מיד לאחר ששילם מעל 80% מהתמורה (אלא אם המוכר הציג אישור פקיד שומה לפי סעיף 50 על היות המכירה פטורה ממס שבח ומתשלום מקדמה).
בכל מקרה לא תקום חובת תשלום המקדמה לפני שחלפו 40 יום ממועד העסקה.
הקטנת סכום המקדמה:
המוכר או הרוכש יכולים להגיש בקשה להקטנת המקדמה המבוססת על השומה העצמית למס שבח. במקרה של בקשה כאמור יש לוודא כי הוגשו כל המסמכים התומכים בשומה העצמית. את הבקשה להקטנת סכום המקדמה יש להגיש באמצעות טופס 7155.
יובהר כי גם בסמכות המנהל להקטין מקדמה ביוזמתו.
המנהל יחליט בבקשה להקטנה תוך 20 יום ממועד הגשתה או תוך 20 ימים ממועד הגשת ההצהרה הכוללת שומה עצמית של המוכר – לפי המאוחר. אם לא נתן המנהל תשובה במועד הנל, יראו את הבקשה לעניין גובה המקדמה כאילו נתקבלה. אם דחה המנהל את בקשת ההקטנה לסכום המקדמה – ניתן להגיש בקשה לבחינת ההחלטה וזאת באמצעות טופס 7156. בקשה זו תיבחן על ידי גורם אחר שלא טיפל בבקשה הראשונה והוא יתן תשובתו תוך 45 ימים. אם לא נתן הגורם האחר תשובתו במסגרת המועד הנל – יראו את הבקשה כאילו התקבלה.
הוראות כלליות:
החוק קובע כי יראו את סכום המקדמה ששילם הרוכש כחוק כחלק מהתמורה החוזית שנקבעה בין הצדדים לעסקה. על מנת שיופק שובר תשלום למקדמה, צריך להגיש בקשה לתשלום מקדמה באמצעות טופס 7152.
בעת תשלום מלוא המקדמה יינתן אישור לטאבו למס שבח.
החוק קובע כי בהתקיים התנאים הבאים, יינתן גם אישור לטאבו למס רכישה, ואלו הם התנאים:
פריסת המס על השבח הריאלי לפי סעיף 48א(ה).
החוק מאפשר למוכר לבקש שהמס על השבח הריאלי יחושב כאילו נבע בחלקים שנתיים שווים (להלן: פריסה). את בקשת הפריסה יש להגיש באמצעות טופס 7003.
יצוין כי במקרה של מכירת זכות במקרקעין על ידי בן זוג – ניתן לערוך שומה בפריסה נפרדת לכל אחד מהם.
השבח הריאלי יחולק למספר שנות המס בפריסה.
בכל אחת משנות המס בתקופת הפריסה, יצורף חלק השבח הריאלי להכנסה החייבת של המוכר. חישוב המס ייעשה בהתחשב בשיעורי המס החלים על כלל הכנסתו החייבת של המוכר, לפי הוראות פקודת מס הכנסה ובהתחשב ביתרת נקודות הזיכוי שזכאי להן המוכר בכל אחת משנות המס הרלוונטיות. יש לציין כי השבח הריאלי יהיה השלב הגבוה ביותר בסולם ההכנסה החייבת.
סעיף 48א(ד)(1) לחוק העיקרי קובע כי ברכישות בשנות המס 1948 ועד 1960 לא יעלה המס על 12% מהשבח ועוד 1% לכל שנה משנת המס 1949 ועד לשנת הרכישה.
בסעיף 48א(ד)(2) נקבע כי במכירת זכות במקרקעין על ידי חברה שהכנסתה מעסק או על ידי יחיד שקיבל את הזכות הנמכרת אגב פירוק מחברה כאמור, יתווסף 1% על שיעורי המס לפי פסקה (1) לכל שנה החל משנת 2005 ועד לשנת המכירה.
בסעיף 48א(ד)(3) נקבע כי במכירת זכות במקרקעין יתווספו על שיעורי המס לפי פסקה (1) שיעורים מיוחדים החל משנת 2011.
עם עדכון שיעורי המס לפי החוק, הוגבל שיעור המס ההיסטורי לגבי יחיד לשיעור מס של – 25%, לבעל מניות מהותי – 30% ולחבר בני אדם – 26.5%.
בחוק נקבעה הוראת שעה המתייחסת ליחיד הן במכירת זכות במקרקעין והן בפעולה באיגוד, והיא קובעת עליה מדורגת בשיעור המס המוגבל החל משנת 2012 ועד לשנת 2017 לגבי מי ששיעור המס המחושב שלו לפי פסקה (2) או (3) לעיל עולה על 20%. (ניתן לראות את שיעורי המס ההיסטורי לפי טבלה המצויה בפרק ט' בחוק).
מס שבח מהווה מקדמה על חשבון מס הכנסה. נישום אשר צבר הפסד עסקי או הפסדי הון לתום שנת המס שקדמה למכירה והמציא אישור מקורי באמצעות טופס 1271/א מפקיד השומה על גובה וסוג ההפסד, יוכל להפחיתו מהשבח.
לעניין הפסד מעסק – ההפסד יקוזז כנגד השבח הריאלי והסכום האינפלציוני החייב. של שקל אחד הפסד – יקוזז כנגד שקל אחד של שבח ריאלי או סכום אינפלציוני חייב (יצוין כי המוכר יכול לבקש כי לא יקוזז כל ההפסד כנגד הסכום האינפלציוני).
לעניין הפסד הון – ההפסד יקוזז תחילה כנגד השבח הריאלי והיתרה תקוזז כנגד הסכום האינפלציוני החייב. כל שקל אחד של הפסד יקוזז כנגד שקל אחד של שבח ריאלי וכל שקל אחד הפסד יקוזז כנגד 3.5 שקלים מהסכום האינפלציוני החייב.
שיעור מיוחד להפקעה – סעיף 48ג.
במכירת זכות המקרקעין בדרך של הפקעה, או החלפת מקרקעין בשל צו רשות מוסמכת שהנישום קיבל תמורתה כסף או שווי כסף, יינתן למוכר זיכוי מן המס שחושב בשיעור של 50% מהמס הרגיל.
הנחה לרכישה בתקופה הקובעת – סעיף 48א(ד1)
במכירת זכות במקרקעין שיום רכישתה היה בין 07/11/2001 לבין 31/12/2002, יהא זכאי המוכר להנחה בשיעור של 20% מהמס.
במכירת זכות במקרקעין שיום רכישתה היה בין 01/01/2003 לבין 31/12/2003, יהא זכאי המוכר להנחה בשיעור של 10% מהמס.
ההנחה לא תחול על מכירת זכות השהייתה קרקע בעת רכישתה, אלא אם קיימת תכנית המתירה בניה על הקרקע ותוך 5 שנים מיום הרכישה נבנה על הקרקע בניין ששטחו לפחות 70% מהשטח המותר לבניה.
ההנחה לא תחול על מכירת זכות שהתקבלה בידי המוכר לפי אחת מאלה:
- לפי סעיף 70 או לפי חלק ה2 לפקודת מס הכנסה.
- בלא תמורה.
- במסגרת חילוף.
- הזכות התקבלה מקרוב.
- הזכות הייתה מלאי בעסק והפכה לנכס קבוע.
במסגרת תיקון 83 נקבע כי במכירת קרקע בתנאים מסוימים ביניהם היקף בניה (מעל 8 יחידות דיור או מעל 1000 יחידות דיור), כאשר הרכישה הייתה לפני 07/11/2001 יחויב המוכר שחייב להיות יחיד בשיעור מס של 25% במקום 48% על התקופה של השבח הריאלי שמיום הרכישה ועד 07/11/2001. ההקלה הינה הוראת שעה מיום 01/01/2016 ועד 31/12/2018.
בחוק מיסוי מקרקעין נקבעו מספר פטורים ממס שבח והנפוץ ביותר מתוכם הוא "הפטור במכירת דירת מגורים מזכה". כאמור תיקון 76 לחוק שינה את התנאים לפטורים וביטל את הפטור לפי סעיף 49ב(1).
להלן התנאים המצטברים לזכאות לפטור ממס שבח:
דירה העונה להגדרת "דירת מגורים" הינה:
דירת המגורים תיחשב כדירת מגורים מזכה רק אם:
הדירה "שימשה בעיקרה למגורים" באחת משתי החלופות הבאות:
א. 80% מהתקופה אשר נמדדת מיום 01/01/1998 ועד ליום המכירה.
ב. ארבע שנים שקדמו למכירה.
כבר עתה חשוב לציין כי המונח "שימוש למגורים" כולל גם מצב שבו לא נעשה שימוש כלשהו בדירה או במצב שבו הדירה שימשה לפעולות חינוך או דת.
וכן, המונח "בעיקרה" מתייחס לרוב שטחה של הדירה והשימוש שנעשה בה.
תנאים מוקדמים נוספים:
המוכר יהא זכאי לפטור לפי אחד מהמסלולים הבאים (החל מיום 01/01/2014 ובהתאם להוראות תיקון 76):
א. פטור לדירה יחידה – סעיף 49ב(2) לחוק בתנאים הבאים:
ב. פטור לדירה שהתקבלה בירושה – סעיף 49ב(5) – לפי התנאים כדלקמן:
ג. פטור חד פעמי במכירת שתי דירות – סעיף 49ה לחוק – לפי התנאים כדלקמן:
- יוער כי מכיוון שהפטור ניתן במכירת הדירה הראשונה ובהתאם לתנאים לפטור אשר צריכים להתקיים לאחר המכירה, הרי שבשלב הראשון תחויב המכירה והמס יוקפא לבקשת המוכר וזאת עד להתקיימות התנאים העתידיים.
מדרגת "שווי מרבי של הדירות" ו"שווי שתי הדירות הנמכרות יחד" מתעדכנות אחת לשנה.
בנוסף לאלו, חשוב לדעת מספר דברים נוספים על מנת לבדוק אם ישנה זכאות לפטור:
בהתייחס לעיקרון התא המשפחתי: לצורך מתן הפטור, יראו במוכר ובבני משפחתו, הכוללים את בן/ בת הזוג, ידוע/ה בציבור וילדיו שאינם נשואים עד גיל 18, כמוכר אחד.
אם אחד מבני המשפחה הללו מכר דירת מגורים בפטור ממס שבח בעבר, יראו את כל התא המשפחתי כאילו כל אחד מהם מכר דירה פטורה.
סייג לדירה שנתקבלה במתנה: מוכר דירה שנתקבלה במתנה, חייב גם לעמוד בתקופת "צינון" לפני שיהיה זכאי לפטור. להלן תקופות הצינון שמתחילות מיום קבלת הדירה:
מכירת דירת מגורים מזכה כולל זכויות בניה – סעיף 49ז לחוק:
אם נמכרת דירת מגורים מזכה שהתמורה ממכירתה הושפעה מזכויות בנייה קיימות או צפויות בלתי מנוצלות, המוכר יהא זכאי לפטור (אם עמד בתנאי הזכאות כפי שפורטו לעיל) בגובה שווי הדירה ללא זכויות הבנייה.
אם שווי זה נמוך מסכום תקרת הפטור שנקבע בחוק, בסעיף 49ז(א)(2) - סך 1,777,600 ש"ח, המוכר יהא זכאי לפטור נוסף בשל זכויות הבנייה בסכום של שווי הדירה ללא זכויות הבנייה או בסכום ההפרש שבין סכום התקרה לשווי הדירה – לפי הסכום הנמוך.
יתרת סכום שווי המכירה לאחר הפחתת הסכומים הפטורים תחויב במס שבח בלינאריות רגילה.
סכום תקרת הפטור לפי סעיף 49ז מתעדכן אחת לשנה ומפורסם ברשומות.
ישנם עוד פטורים נוספים היכולים להינתן על מנת להימנע מתשלום מס שבח ואלו הם המצבים הנוספים אשר בגינם ינתן פטור:
יצוין כי כל הפטורים שלעיל מהווים דחיית מס עד למכירת הזכות על ידי הרוכש.
ברשימת הפטורים שלעיל - הובאו עיקרי הסעיפים בחוק.
ראוי לומר כבר עתה כי בעת בחינת זכאות לפטור ממס שבח, יש לבחון את הזכאות לפטור מול ההגדרות והתנאים שנקבעו בכל סעיף.
התשובה חיובית, שכן במצבים מסוימים ינתן פטור שכזה.
בתקנות מס רכישה נקבעו הפטורים, ההנחות וההקלות ממס רכישה וביניהן:
א. פטור לנכה, עיוור, נפגע פעולות איבה ומשפחות חיילים שנספו במערכה (כהגדרתם בתקנות מכוח תקנה 11): "נכה, עיוור, נפגע פעולות איבה, או בן משפחה של חייל שנספה במערכה הרוכש זכות במקרקעין לשם שיכונו ישלם מס רכישה בשיעור של 0.5% משווי הזכות. חשוב לציין – הפטור הנל יינתן למי שזכאי לו רק פעמיים בלבד!
בהנחה ואכן הרוכש זכאי לפטור מכוח תקנה זו והדירה שהוא רוכש היא דירתו היחידה, צריך לבדוק שהמס לפי מדרגות מס רכישה לדירה יחידה אינו נמוך מהמס לפי תקנה 11.
ב. פטור לעולה (מכוח תקנה 12 – כהגדרתו בתקנות): עולה הרוכש זכות במקרקעין בשנה שקדמה לכניסתו לישראל ועד ל-7 שנים לאחר כניסתו, ישלם מס רכישה כדלקמן:
1. שיעור מס של 0.5% עד למדרגה הראשונה.
2. שיעור מס של 5% מעל המדרגה הראשונה.
יצויין כי עולה זכאי לפטור פעם אחת לגבי רכישת דירה למגוריו ופעם אחת לגבי רכישת עסק בו הוא או קרובו עובד.
במידה והרוכש זכאי לפטור מכוח תקנה זו והדירה שהוא רוכש היא דירתו היחידה, צריך לבדוק שהמס לפי מדרגות מס הרכישה לדירה יחידה אינו נמוך מהמס לפי תקנה 12.
יצוין כי ברכישת זכות במקרקעין על ידי בני-זוג שרק אחד מהם זכאי לחישוב מס לפי תקנה 11 או 12 שלעיל, יחושב מס הרכישה על פי התקנה לשני בני הזוג (וזאת גם אם נישאו במהלך 12 החודשים ממועד הרכישה.
ועוד, בקשת פטור לפי תקנות 11 או 12 שלעיל, תוגשנה באמצעות טופס 2973 בצירוף טופס הצהרה על רכישת הזכות במקרקעין.
עוד יצוין כי מדרגת המס רכישה לפי תקנה 12 מתעדכנת אחת לשנה לפי שיעור עליית המדד.
ג. בעת מכירה לקרוב (מכוח תקנה 20 לתקנות), במכירת זכות במקרקעין ללא תמורה מיחיד לקרוב, מס הרכישה יהא שליש (1/3) ממס הרכישה הרגיל.
קרוב לעניין זה יהיה: בן זוג, הורה, צאצא, נכד, נין, בן-זוג של הצאצא, אח ואחות.
ד. בעת מכירה לבן-זוג (מכוח תקנה 21 לתקנות), מכירת זכות במקרקעין בדירת מגורים ללא תמורה לבן זוג המתגורר עם המוכר באותה דירה פטורה ממס רכישה.
ה. פטור ממכירות מסוימות (מכוח תקנה 27 לתקנות), מכירת זכות במקרקעין הפטורה ממס שבח לפי אחד מהסעיפים לפי הסעיפים: 54, 55, 57, 64, 65, 66, 67, 68, 69 תהא פטורה ממס רכישה.
ברשימה שהובאה לעיל לפטורים והקלות הובאו עיקרי הסעיפים בחוק ובתקנות. בכל מקרה לגופו יש לבחון את הזכאות לפטור ו/או הקלה מול ההגדרות בדין והתנאים שנקבעו בכל סעיף.
מכירה ורכישה של דירת מגורים, איננה עסקה שעושים בכל יום, מדובר על עסקה גדולה, אף יכולה להיות העסקה הגדולה ביותר שלכם, יחד עם משפחתכם. בעסקה כזו, כה גורלית אשר נחשבת מורכבת, יש לבחון את כל הזכויות והחובות בדין לרבות אם קיימים פטורים ממס שבח ורכישה. על כן, אין להקל ראש, ויש לפנות לעו"ד מומחה בתחום טרם ביצועה.
אין באמור לעיל כדי להוות עצה משפטית או ייעוץ משפטי, ורצוי לפנות למשרדנו לייעוץ מקצועי טרם קנייה או מכירה של זכות במקרקעין לרבות דירת מגורים.
.
למאמר הקודם | מאמרים נוספים |